Pilgrim Medelpad Jämtland -

Sida

23 april, 2011

Via Sanctae Birgittae

Karta Via Sanctae Birgittae

I södra Frankrike och upp genom Europa arbetar man för Via Sanctae Birgittae – Heliga Birgittas väg.

 Framför allt har vi kontakt med Gérard Ecorcheville-Olsson som bor i Arles, inte långt från Marseille.

Gerard berättar att man inte bygger nya leder utan knyter samman befintliga vägar som använts av Heliga Birgitta på hennes vallfärder genom Europa, främst vägarna till Santiago de Compostela. Birgitta och hennes man Ulf gick från sitt hem i Ulfåsa i Östergötland och det är den nordliga punkten för Via Sanctae Birgitta, men genom att pilgrimslederna knyts samman här i Sverige kan man tänka sig en förlängning både till Finsta i Roslagen, där Birgitta föddes, och via Helgonleden från Finsta/Uppsala till Nidaros, det medeltida namnet för Trondheim. Dit färdades flera av Heliga Birgittas förfäder (kanske också Birgitta själv) till Olav den Heliges reliker och dit går också Helgonleden från Roslagen upp genom Gästrikland, Hälsingland och Jämtland.

Emblemet för Via Santae BirgittaeVia Sanctae Birgitta är ett storslaget projekt som förtjänar både uppmärksamhet och stöd från oss i Heliga Birgittas land!

2011-04-23 Elisabeth Andersson, Pilgrimstid www.pilgrimstid.nu


Tyvärr, kommentarformuläret är för närvarande avstängt.